Nieuwsoverzicht | 2 juni 2022

De oplossing voor beperking van schade bij brand in PV-zonnedaken

(verschijning in BouwTotaal mei 2022)


WECAL speelt samen met perliet isolatieproducent SITEK in op (PV) problematiek met drukbelastbare en brandwerende oplossingen voor onder brandgevaarlijke installaties, op daken waar met name door verzekeraars om isolatiematerialen met reactie bij brandklasse A gevraagd wordt.

In 2022 is WECAL gestart met introductie van BATIBOARD 200 brandwerende perliet isolatieplaten in daktoepassingen en het ontwerpen van brandwerende dakbedekkingssystemen, zowel binnen/buiten als buiten/binnen. Dit type isolatieplaat heeft volgens fabrikant SITEK - afhankelijk van de toepassing en dikte - een brandwerendheid tegen vlamdoorslag en overslag van 30-60 minuten. WECAL heeft inmiddels verschillende dakopbouwen met brandhaard onder PV-modules getest op risico van gevolgschade in zowel nieuwbouw als renovatiesituaties.

Perliet is oorspronkelijk vulcanisch gesteente en heeft een aantal belangrijke eigenschappen: onbrandbaar, isolerend, bestand tegen chemicaliën en rotvrij. Aangevuld met minerale vezels en speciale bindmiddelen kunnen hiermee isolatieplaten geproduceerd worden die naast drukvast ook onbrandbaar, brandwerend en hittebestendig zijn. In combinatie met door WECAL op de markt gebrachte Polyglass®  APP/APAO/SBS bitumen dakbanen en Mapeplan® PVC/TPO dakbanen met BRoof en FM kwalificatie, worden maatoplossingen geboden met beperkt risico op gevolgschades bij calamiteiten.

Uit het gamma aan brandwerende EPB perliet isolatieplaten dat WECAL op de markt brengt, is op dit moment Batiboard 200 de meest toegepaste versie als alternatief op beloopbare harde persing steenwol.

Eigenschappen Batiboard 200:

  • Lambda-waarde 0,06W/m.K
  • Euroklasse A2   
  • Brandwerendheid EI in toepassing: 30-60 minuten 
  • Dikte 25-50 mm  


De BATIBOARD productrange heeft een toelaatbare drukbelasting op niveau begaanbaarheidsklasse D. Daarnaast zijn de platen bitumenvrij en dus universeel inzetbaar.


Dit artikel is verschenen in BouwTotaal 5 - mei 2022. Voor meer informatie:
[[contact]]

Copyright © 2024 WECAL Dak- & Isolatietechniek

Digital Tools by House of Ambition